Čestné uznání z literární soutěže Daniel

10.04.2012 17:22

V letošním školním roce 2011/2012 se konal již 9. ročník literární, historické a fotografické soutěže DANIEL. Soutěž vznikla u příležitosti vyhlášení 27. ledna Dnem památky obětí holocaustu a prevence zločinů proti lidskosti. Z toho vycházelo i téma – holocaust a jeho reflexe, současné rasové problémy a problematika soužití různých etnik v ČR. Soutěž vyhlašuje MŠMT, od 2. ročníku soutěže je garantem Národní institut dětí a mládeže MŠMT ve spolupráci s Kulturním a vzdělávacím centrem Židovského muzea v Praze.

Soutěž je vyhlašována ve dvou kategoriích. Vzhledem k obtížnosti tématu je určena žákům až od 8. ročníku ZŠ a odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií (I. kategorie) a studentům všech typů středních škol (II. kategorie). Do literární části soutěže mohou autoři přispívat různými povídkami, fejetony, básněmi apod. s danou tematikou, v historické části se hodnotí dějepisné studie týkající se tématu. V letošním roce byl již podruhé vyhlášen rovněž fotografický obor. Zájem o tento „nejmladší“ obor soutěže letos ve srovnání s prvním ročníkem vzrostl, což se projevilo nejen v počtu zaslaných fotografií, ale zejména v jejich kvalitě. Celkem bylo přihlášeno do soutěže
52 fotografií a všechny hlavní ceny byly uděleny.

Uzávěrka letošního ročníku soutěže byla 27. 1. 2012. Celkem přišlo 98 prací, z toho 42 literárních (19 v I. a 23 ve II. kategorii), 4 historické (1 v I. a 3 ve II. kategorii) a 52 fotografií. Historické práce dostaly k posouzení pracovnice Vzdělávacího centra Židovského muzea v Praze, literární práce hodnotili zkušení porotci literárních soutěží a role porotce fotografického oboru se ujal fotograf Josef Marek. Oceněno bylo celkem 16 prací (7 literárních, 3 historické a 6 fotografií). Dále bylo uděleno 8 čestných uznání za literární práce.

Mezi vyznamenanými je i náš student 4. ročníku třídy IT4 Jiří Jaroš se svou prací „Dobrým vojákem býti“.

CU-Jaros

Příspěvek byl publikován v rubrice Škola a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.